Beroerte of CVA

Kleine beperkingen in het dagelijkse leven maken het moeilijk om met een ziekte om te gaan. Zo kunnen veel mensen die een beroerte of CVA hebben gehad, hun voet niet goed meer optillen. Zij hebben last van zwakte van de voetheffers – ook wel ‘klapvoet’ of ‘drop foot’ genoemd – als gevolg van beschadiging van het centrale zenuwstelsel. Daardoor vereist lopen met een zwakke voetheffunctie volledige concentratie. Elk klein obstakel kan letterlijk een struikelblok zijn – met het frustrerende gevolg dat iemand die hier last van heeft , bij iedere stap opnieuw aan zijn ziekte wordt herinnerd.

ActiGait® betekent voor veel mensen met een zwakke voetheffunctie een belangrijke stap vooruit op weg naar een normaler leven.


De voordelen van ActiGait


ActiGait1Het verschijnsel is bekend: specifieke zenuwen en spieren kunnen worden geactiveerd door elektrische impulsen. ActiGait®, een gedeeltelijk implanteerbaar medisch apparaat voor functionele elektrostimulatie (FES), maakt gebruik van dit gegeven om het leven van mensen met een zwakke voetheffunctie door beschadiging van het centrale zenuwstelsel – in het bijzonder na een CVA – gemakkelijker te maken.

ActiGait® werkt als volgt: De arts plaatst een implantaat dat bestaat uit een stimulator en een elektrode, onder de huid op de nervus peroneus. Een kleine schakelaar onder de hiel stuurt een signaal, wanneer de voet wordt opgetild. Het implantaat geeft daarop een elektrische impuls af. De zenuw activeert de spieren in het onderbeen die ervoor zorgen dat de voet wordt geheven.

Hierdoor wordt de loopbeweging vloeiender en zekerder. De voetpunt blijft niet meer zo snel hangen, waardoor het risico om te vallen kleiner is.


Klik op de button om een PDF te openen met meer informatie over het ActiGait stimulatiesysteem


Klik hier