Burst technologie

prodigy_430x260Sinds kort is ook in Nederland de neurostimulator met ‘Burst’ technologie op de markt. Wanneer de traditionele neurostimulator niet of te weinig resultaat biedt kan deze neurostimulator een uitkomst zijn. Bovendien wordt gepoogd het in de traditionele ns aanwezige tintelende gevoel te voorkomen.

Traditionele neurostimulators tegen pijn, geven een puls in een regelmatige ritme af, die de pijnsignalen in het ruggemerg maskeren. De hersenen lijken deze pijnsignalen bij een groot aantal patiënten blijvend, niet langer waarneembaar of minder waarneembaar te maken. Echter bij een beperkt aantal patiënten is het bevinden van de tinteling veroorzaakt door de stimulatie erger dan de pijn zelf. De medische term voor deze wijze van waarneming is paresthesie.

De burst technologie in de Prodigy neurostimulator maakt het chirurgen mogelijk een onregelmatig patroon van pulsen te programmeren. De Prodigy is daarbij instaat om de pijn te reduceren EN de hierboven genoemde waarneming van ongewenste hinderlijke tinteling (paresthese) te voorkomen.


St. Jude over de Prodigy

burst-pulseDe Prodigy is voorzien van de batterij met de langste levensduur, zelfs met de hoogste instellingen, van elk ander SCS apparaat in zijn klasse. Bovendien is de Prodigy van wege zijn kleine afmetingen, op veel meer plaatsen te implanteren.

Burst technologie bestaat uit zich afwisselende pulsen, die dicht bij elkaar liggen.
Een eerste 40Hz burst wordt gevolgd door 5 pulsen van 500Hz. Ieder van deze pulsen van 500Hz, duren 1ms met een 1ms pauze er tussen.
Hierna volgt een pauze van 5ms alvorens de nieuwe burst begint.


Video

Kijk hier naar een video met uitleg over een SCS met ‘Burst’ technologie.

Klik hier