skip to Main Content
Secretariaat: 088 - 7306801 | E-mail: secretariaat@pvvn.nl

Deep Brain Stimulation

Diepe Hersen Stimulatie DBS

Een reeks van Antoinette Hertsenberg, voor AVRO / TROS “Dokters van morgen”. Ze gaat op zoek naar spraakmakende zorginnovaties en baanbrekende nieuwe inzichten. Ze bezoekt patiënten, dokters, ziekenhuizen en universiteiten in binnen- en buitenland. Hoeveel weten we al van het menselijk lichaam? En wat valt er nog allemaal te ontdekken?

In de uitzending maken we kennis met neurochirurg Guus van Beute van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Hij zal bij Parkinsonpatiënt Ton den Hertog een Deep Brain Stimulation (diepe hersen stimulatie), DBS operatie uitvoeren, om Ton van het trillen af te helpen. Niet alleen Parkinsonpatiënten zijn geholpen met een Deep Brain Stimulation operatie, ook depressiepatiënten kunnen baat hebben bij deze innovatieve techniek. Hoe werkt Deep Brain Stimulation?

REDACTIE: DBS en haar stimulator kan prima vergeleken worden met een (bij ons) meer bekende neurostimulator welke ingezet wordt bij bijvoorbeeld pijn of incontinentie.

In de uitzending komt ook protonentherapie aan bod. Dit is een vorm van bestraling waarbij kwaadaardige tumoren beetje bij beetje worden vernietigd. Deze vorm van bestraling is heel precies.

Verder, de band tussen de darmen en de hersenen ‘De darmen zijn een tweede stel hersenen en spelen een belangrijke rol bij het functioneren van ons brein.’

Back To Top