Axium neurostimulator

Axium_accessories_430x260De Axium neurostimulator is nu onderdeel van St. Jude Medical. St. Jude Medical is nu onderdeel van Abbott.
Dit apparaat is in de handel verkrijgbaar voor gebruik in een beperkt aantal landen.


Verbreding van de mogelijkheden

De Axium neurostimulator is een klinisch bewezen oplossing die de dorsale wortel ganglion (DRG, aan de achterzijde gelegen zenuwknoop) stimuleert. In tegenstelling tot conventionele SCS die vaak beperkt is in zijn vermogen om bepaalde delen van het lichaam effectief te bereiken, DRG stimulatie daarentegen levert aanzienlijke pijn vermindering op, door middel van vooraf zeer nauwkeurige bepaalde gebieden; hierdoor krijgen artsen de mogelijkheid, door middel van deze algemeen werkende therapie, om de kwaliteit van leven van hun patiënt te verbeteren.

De dorsale wortel ganglion (DRG) speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en het onderhoud van chronische pijn. Deze knobbel bevat cel lichamen van primaire sensorische neuronen die pathofysiologische veranderingen ondergaan, die ten grondslag liggen aan chronische pijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat DRG neurostimulatie zeer specifiek is en juist moeilijk te bereiken lichaamsdelen zoals borst, armen, lies en voet goed behandelen kan.


Minimaal bemerkbare neveneffecten

In tegenstelling tot conventionele SCS, patiënten met DRG therapie ervaren minimale veranderingen in de intensiteit tussen rechtop en liggende posities. Bovendien ervaren patiënten nauwelijks verschijnselen als tinkelen, prikken, zacht zoemen. Bovendien verbruikt de neurostimulator veel minder stroom, waardoor vervanging van de batterij langer kan worden uitgesteld en het probleem van opladen aanzienlijk verkleind.

Aantoonbare vermindering van pijn, welke in meerdere studies worden aangetoond, geven een duidelijke verbetering van kwaliteit van leven, bij lichamelijk moeilijk bereikbare plaatsen in vergelijking met conventionele neurostimulatie van de wervelkolom.


Verklarende woordenlijst

DRG
Dorsal Root Ganglion
De wortel van een aan de achterzijde van het menselijk lichaam liggende zenuwknoop.

SCS
Spinal Chord stimulation
Ruggenmerg stimulatie

Bron: Abbott
Foto 1: Abbott, 2, 3: Tim Welgraven