skip to Main Content
Secretariaat: 088 - 7306801 | E-mail: secretariaat@pvvn.nl

Bij incontinentie voor ontlasting, waarbij de anus (sluitspier) niet meer hersteld kan worden of na het verwijderen van de endeldarm, kan een specifieke operatie, de “Dynamische Gracilis Plastiek” uitgevoerd worden. Hierdoor kan de continentie hersteld worden.

De procedure begint met een chirurgische ingreep. De slanke dijbeenspier (gracilisspier) wordt van de binnenkant van het bovenbeen losgemaakt en om de anus gewikkeld. Het verleggen van deze spier heeft geen invloed op het staan en/of lopen. Onderhuids worden er twee geleidedraden op de spier aangesloten en die worden verbonden met een stimulator die ook weer onderhuids (in de onderbuik) via een kleine insnede wordt geimplanteerd. De stimulator geeft zwakke elektrische stroompulsjes aan de (om de anus gewikkelde) spier, waardoor de spier samentrekt. Door deze reactie wordt de werking van de sluitspier nagebootst. De patiënt voelt deze stroompulsjes nauwelijks.
De gracilisspier wordt vanaf 6 weken na de operatie in ongeveer twee maanden getraind, waarbij de snelheid van stimulatie steeds wordt opgehoogd. Daarna vindt een continue stimulatie plaats.
De Neurostimulator hoeft alleen uitgezet te worden om te kunnen ontlasten.

Het aan- en uitzetten van de stimulator vindt plaats met een afstandbediening of een magneet.
Deze operatie wordt vooralsnog alleen in het Academisch Ziekenhuis Maastricht uitgevoerd. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de PVVN.

Back To Top