skip to Main Content
Secretariaat: 088 - 7306801 | E-mail: secretariaat@pvvn.nl

Nooit meer pijn

Een op de vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn. Zij moeten dagelijks leven met pijn die anderen zich nauwelijks kunnen voorstellen. Een Nederlandse neurochirurg bedacht een nieuwe manier om de pijn te bestrijden.

“Ik heb al pijn sinds 1997”, zegt Connie van de Berg. Ze heeft chronische zenuwpijn en zegt dat als de nieuwe methode echt werkt, het een doorbraak zou zijn. Traditionele pijnbestrijding lijkt niet of niet voldoende te helpen.

De hersenen prikkelen

Met het nieuwe apparaatje, de burstsimulator, zou de zenuwpijn wel aangepakt kunnen worden, stellen ontwikkelaars Mathieu Lenders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en zijn collega professor De Ridder van de Universiteit van Antwerpen.

Het apparaat geeft een signaal aan de hersenen waardoor pijnprikkels worden gemaskeerd. Bovendien heeft de patiënt minder last van tintelingen. Samen met traditionele vormen van pijnbestrijding kan er zo voor elke unieke patiënt een oplossing op maat worden gemaakt.

Gewend aan de pijn

“Maar ik heb er een hard hoofd in”, zegt Van de Berg. “Er zijn al zoveel apparaten op de markt gebracht die uiteindelijk niets hielpen.”

Het probleem is volgens haar dat je na drie of vier maanden chronische pijn een pijngeheugen ontwikkelt. Je raakt eraan gewend en dus kom je er niet meer vanaf. “Dan helpt niets meer. Het apparaatje zou dus eigenlijk in de eerste maanden zijn werk moeten doen.”

Zelf heeft Van de Berg leren leven met de pijn. “Je moet wel. Ik voel het bijna niet eens meer, het hoort bij mijn leven.” Dat wil niet zeggen dat het haar leven niet drastisch beïnvloedt, maar ze accepteert haar situatie. “Ik kan gewoon niet meer alles.”

Filmpje

Bekijk het item van Editie NL op de website van RTL Nieuws

Bron: Editie NL

Back To Top