skip to Main Content
Secretariaat: 088 - 7306801 | E-mail: secretariaat@pvvn.nl

ODFS

Een CVA of andere hersenaandoening komt ongeveer 45.000 keer per jaar voor in Nederland. Halfzijdige (partiële) verlamming kan problemen opleveren bij het lopen en bewegen. De zogenaamde sleep- of klapvoet is hier een gevolg van.

Behalve dat deze aandoening verminderd kan worden met een enkel/voet orthese zijn er ook FES (functionele electro stimulatie) mogelijkheden. FES wordt zowel in- als uitwendig toegepast en helpt de patiënt met bewegen en lopen door op het juiste moment de peroneus zenuw te stimuleren. FES is een techniek die verlamde spieren samentrekt door lichte pulsen van electrostimulatie naar de zenuwen te sturen die deze spieren aansturen.

Hoe wordt FES gebruikt?

ODFS-knieDe meest gebruikte vorm van FES is het behandelen van een sleepvoet, de zogeheten dropfoot. Een sleepvoet kan niet worden opgetild of gelift tijdens het lopen. Hierdoor sleept de voorvoet over de grond met het risico op vallen. Tijdens het lopen met ODFS® wordt op het juiste moment een prikkel afgegeven waardoor de zenuw de spier activeert en zorgt dat de voet bij het doorzwaaien wordt opgetild.

Voor welke aandoeningen kan de ODFS worden ingezet?

Een sleepvoet kan ontstaan na een CVA, partiële dwarslaesie, MS, CP of andere hersen- of ruggenmergaandoeningen.
Een minimale loopfunctie is vereist. Vanuit een zittende positie moet men in staat zijn – met een eventuele loophulp – 10 meter te lopen.
De ODFS kan niet gebruikt worden indien de zenuw tussen spier en ruggenmerg beschadigd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma. Ook in geval van polio of het Guillan-Barré syndroom is de ODFS niet altijd toepasbaar.

Met een ODFS...

ODFS-Pace

  • Verbetert uw gangpatroon: het lopen gaat veiliger en sneller.
  • Verbetert uw coördinatie en evenwicht: minder spasmen en minder spierkracht nodig.

Besturing

De ODFS Pace en ODFS Pace XL zijn de apparaten die zorgen voor de besturing. Het verschil tussen deze varianten wordt bepaald door de wireless footswitch. Met de laatste variant draagt u een inlegzool of switch die een signaal naar de Pace XL stuurt. In het geval van de Pace loopt er draad naar de schoenzool.

Verklarende woordenlijst

ODFS
Odstock Dropped Foot Stimulator

Back To Top