skip to Main Content
Secretariaat: 088 - 7306801 | E-mail: secretariaat@pvvn.nl


Oplaadbare batterij

De eerste keuze voor een patiënt is altijd een niet oplaadbaar systeem. Wanneer blijkt dat de therapie succesvol is en de patiënt hoog stroomverbruik heeft, zou een oplaadbaar systeem (Restore IPG) wenselijk kunnen zijn.

Het St. Jude systeem biedt de mogelijkheid om, ongeacht het stroomverbruik, optimale individuele instellingen te selecteren waarbij negen jaar levens duur gegarandeerd wordt. Een niet-oplaadbare neurostimulator heeft, bij een hoog stroomverbruik, soms een maximale levensduur van minder dan twee jaar.

Ongeveer elke drie weken dient de neurostimulator te worden opgeladen. Dit neemt 2-3 uur in beslag. De oplader wordt gedragen in een soort broekriem en op de huid boven de neurostimulator geplaatst. Er is geen rechtstreekse verbinding met het lichtnet nodig zodat de patiënt ook tijdens het opladen van de neurostimulator mobiel is.

Voor wie?

intus-topimage-rightcolumn-eon-mini-rechargeable-ipg-system-01Niet alleen patiënten met uitgebreide pijnsyndromen maar ook patiënten met arm- of beenpijn in combinatie met een hoog stroomverbruik van de neurostimulator zijn goede kandidaten om bij vervanging van de lege batterij in aanmerking te komen voor een oplaadbare neurostimulator. Vervanging van de batterij hoeft door de gegarandeerde levensduur slechts om de negen jaar plaats te vinden, afhankelijk van het merk systeem.

De behandelend arts zal samen met de patiënt bespreken of en welk systeem de beste keuze is om de pijn klachten optimaal te kunnen behandelen. In een aantal gevallen kan de keuze worden gemaakt voor een niet-oplaadbare neurostimulator, zeker wanneer met een laag stroomverbruik de klachten kunnen worden behandeld.

Uit gesprekken met pijnspecialisten is duidelijk geworden dat het een oplaadbaar systeem een belangrijke en gewenste aanvulling is op het huidige productarsenaal.

De PVVN kan, samen met de pijnspecialisten, een belangrijke rol vervullen in het onder de aandacht brengen van het oplaadbare systeem en het belang ervan te benadrukken bij de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen zodat in de toekomst meer chronische pijnpatiënten hiermee behandeld kunnen worden.

Behalve St. Jude hebben ook Boston Scientific en Medtronic oplaadbare systemen.

Verklarende woordenlijst

RESTORE
Oplaadbaar

IPG
Implanteerbare puls opwekker / generator

Back To Top