Inwendige stimulatie (pijn)

Waarom ruggenmergstimulatie?

Het begint bij pijn. Pijn is een proces. Pijnontvangers in uw huid en ander weefsel sturen via het ruggenmerg een impuls naar de hersenen. Het pijngevoel wordt geregistreerd in de hersenen en niet op de plaats van het letsel. Dit was een belangrijke ontdekking, omdat artsen hierdoor inzagen dat ze de pijn konden beheersen of veranderen. Dit is het principe van neurostimulatie bij chronische pijn.


De procedure

De operatie wordt meestal in twee stappen uitgevoerd: de proefstimulatie en de implantatie van een permanent systeem. Tijdens de proefstimulatie beoordeelt de arts de reactie op ruggenmergstimulatie een aantal dagen of weken. Wanneer de pijn voldoende wordt verlicht en de patiënt geen problemen met het systeem heeft, implanteert de arts een permanent systeem.


De proefstimulatie

Het doel van proefstimulatie is te ontdekken of ruggenmergstimulatie u kan helpen uw pijn te verminderen.

Het implanteren van de elektroden bij de proefstimulatie is een chirurgische ingreep waarbij een elektrode geplaatst wordt onder plaatselijke verdoving.

Dit duurt ongeveer 1-2 uur. De patiënt wordt meestal de ochtend voor de operatie opgenomen voor een opname die gewoonlijk varieert van dezelfde dag tot twee tot vijf dagen in het ziekenhuis. Nadat de elektrode is geplaatst, neemt de proefstimulatie een aantal dagen tot een aantal weken in beslag.

De proefstimulatie vindt plaats in een volledig steriele omgeving. Er wordt alleen lokaal verdoofd omdat de patiënt aanspreekbaar moet zijn tijdens de proefstimulatie. De patiënt speelt in dit deel van de ingreep een belangrijke rol. Het niveau van stimulatie in de ruggenwervels wordt bepaald (dit is afhankelijk van de locatie van de zenuw die dient te worden gemoduleerd). De arts heeft dit wellicht vooraf al afgetekend. Er wordt een holle naald in het verdoofde gebied ingebracht en doorgeschoven tot de epidurale (holle) ruimte. Daar wordt de elektrode opgeschoven tot deze de plaats van stimulatie bereikt heeft. De patiënt geeft dit aan omdat tijdens een proefstimulatie de pijn sterk verminderd. Daarna wordt de verlengdraad aangesloten en onder de huid getunneld naar een plaats waar hij uit de huid kan treden.

De verlengdraad wordt aangesloten op de externe neurostimulator (ENS).
De stroomsterkte hiervan kunt u instellen met de patiënt programmer.
Alles wordt goed vastgeplakt en de patiënt kan naar huis met de ENS die buiten de kleding gedragen kan worden.


Implantatie van het permanente systeem

Als de proefstimulatie slaagt, maakt u met uw arts afspraken over de implantatie van het permanente systeem.

Bij de implantatie van het permanente systeem wordt de IPG (implanteerbare pulse generator) in het lichaam geplaatst en worden de proefelektroden vervangen door definitieve. Dit gebeurt meestal onder algehele verdoving.
Na hechting van de definitieve elektroden op hun plaats, wordt de verlengkabel onder de huid doorgetunneld naar de plaats waar de arts een incisie heeft gemaakt voor de IPG. Dit is in de meeste gevallen in de buik. De IPG wordt onder de huid geplaatst. De verlengkabel wordt vervolgens op de IPG aangesloten. De incisies worden gehecht en hiermee is de procedure voltooid.


Vraag & Antwoord

Heb ik pijn na de operatie?

Ja, u zult gedurende een aantal dagen last hebben van de operatiewonden. Deze pijn voelt aan als een blauwe plek, maar geneest snel. Ook kan de plek waar de IPG is geïmplanteerd gedurende 2-6 weken na de operatie pijnlijk zijn.

 
Wat zijn de complicaties na de operatie?

De kans op complicaties is gering. U wordt voorafgaand aan de operatie goed op de hoogte gebracht waarop u na de operatie moet letten en wat u wel en niet kunt doen.

 
Wat kan en mag ik wel en niet met een neurostimulator?

Over het algemeen kunt u na de ingreep een normaal, actief leven hervatten. Natuurlijk moet u de instructies van de arts blijven opvolgen voor een goed en duidelijk vervolg. U krijgt een duidelijk instructieboekje mee waarin precies vermeld staat aan welke leefregels u zich moet houden en bijvoorbeeld welke apparatuur u moet mijden om de neurostimulator niet te beschadigen.

 

Onderdelen

Implanteerbare Puls Generator (IPG)

Bij een volledig geïmplanteerd systeem is de IPG het apparaat dat de elektrische pulsen naar het ruggenmerg stuurt voor het beheersen van uw pijn. De IPG bevat een speciale batterij en elektronica voor het voortbrengen van deze pulsen. Bespreek voor de operatie de plaatsing van de IPG met uw arts. Samen kunt u de beste plek bepalen voor de IPG.

 
Electrode

De elektrode bestaat uit een kleine kabel met acht elektrodeplaatjes die de elektrische stimulatie naar het ruggenmerg sturen. Er zijn verschillende soorten.

 
Verlengkabel

De verlengkabel is een kabel die onder de huid wordt geplaatst en de elektrode met de IPG verbindt.

 
Programmeerapparaat

De arts zal met behulp van het programmeerapparaat uw ruggenmergstimulatie systeem zo programmeren dat de juiste instellingen tegen uw pijn worden gekozen. Het programmeerapparaat bestaat uit een handzame computer (afgebeeld), een programmeerkop en een printer. De programmeerkop van het programmeerapparaat wordt boven de IPG geplaatst om de instellingen te programmeren met behulp van radiogolven. Dit gebeurt door de huid heen en is niet pijnlijk.

 
Patiënten Programmeerapparaat

Met het patienten programmeerapparaat kunt uzelf de stimulator (IPG) aan en uit schakelen. Daarnaast kunt u de stimulatie verhogen of verlagen.

 

Hoelang gaat de batterij in de implanteerbare pulsgenerator (IPG) mee?

Dit wisselt van patiënt tot patiënt. De levensduur van de batterij van de geïmplanteerde pulsgenerator (IPG) is afhankelijk van het aantal uren per dag dat het systeem wordt gebruikt en de intensiteit van de stimulatie. Het vervangen van de IPG is een vrij simpele procedure.

 

De Stimulans

2024-jubileum-stimulans

Het laatste nieuws eerst

Patiëntenervaringen

Beste leden. Gisteren hebben we u ee... Lees meer

Patiëntenervaringen

Beste leden. Voor een nieuw project ... Lees meer

Samen sterk

Op 18 december 2022 brengt de PVVN ne... Lees meer

Naar nieuwsoverzicht

Sociale media

 
 om naar 'Mijn omgeving' te gaan

Secretariaat

E-mail: taairaterces.[antispam].@pvvn.nl

Telefoon: 088 7 306 801

Vandaag

16 april 2024
04:16

Lettergrootte

       

Lotgenoten contact

Telefoon: 088 7 306 800

Vul je zoekopdracht in