Inwendige stimulatie (pijn)

Waarom ruggenmergstimulatie?

Het begint bij pijn. Pijn is een proces. Pijnontvangers in uw huid en ander weefsel sturen via het ruggenmerg een impuls naar de hersenen. Het pijngevoel wordt geregistreerd in de hersenen en niet op de plaats van het letsel. Dit was een belangrijke ontdekking, omdat artsen hierdoor inzagen dat ze de pijn konden beheersen of veranderen. Dit is het principe van neurostimulatie bij chronische pijn.


De procedure

De operatie wordt meestal in twee stappen uitgevoerd: de proefstimulatie en de implantatie van een permanent systeem. Tijdens de proefstimulatie beoordeelt de arts de reactie op ruggenmergstimulatie een aantal dagen of weken. Wanneer de pijn voldoende wordt verlicht en de patiënt geen problemen met het systeem heeft, implanteert de arts een permanent systeem.


De proefstimulatie

Het doel van proefstimulatie is te ontdekken of ruggenmergstimulatie u kan helpen uw pijn te verminderen.

Het implanteren van de elektroden bij de proefstimulatie is een chirurgische ingreep waarbij een elektrode geplaatst wordt onder plaatselijke verdoving.

Dit duurt ongeveer 1-2 uur. De patiënt wordt meestal de ochtend voor de operatie opgenomen voor een opname die gewoonlijk varieert van dezelfde dag tot twee tot vijf dagen in het ziekenhuis. Nadat de elektrode is geplaatst, neemt de proefstimulatie een aantal dagen tot een aantal weken in beslag.

De proefstimulatie vindt plaats in een volledig steriele omgeving. Er wordt alleen lokaal verdoofd omdat de patiënt aanspreekbaar moet zijn tijdens de proefstimulatie. De patiënt speelt in dit deel van de ingreep een belangrijke rol. Het niveau van stimulatie langs het ruggemerg wordt bepaald (dit is afhankelijk van de locatie van de zenuw die dient te worden gemoduleerd). De arts heeft dit wellicht vooraf al afgetekend. Er wordt een holle naald in het verdoofde gebied ingebracht en doorgeschoven tot de epidurale (holle) ruimte. Daar wordt de elektrode opgeschoven tot deze de plaats van stimulatie bereikt heeft. De patiënt geeft dit aan omdat tijdens een proefstimulatie de pijn sterk verminderd. Daarna wordt de verlengdraad aangesloten en onder de huid getunneld naar een plaats waar hij uit de huid kan treden.

De verlengdraad wordt aangesloten op de externe neurostimulator (ENS).
De stroomsterkte hiervan kunt u instellen met de patiënt programmer.
Alles wordt goed vastgeplakt en de patiënt kan naar huis met de ENS die buiten de kleding gedragen kan worden.


Implantatie van het permanente systeem

Als de proefperiode slaagt, maakt u met uw arts afspraken over de implantatie van het permanente systeem.


Bij de implantatie van het permanente systeem wordt de lead met de elektroden losgemaakt van de kabel waarmee deze verbonden was met de externe neurostimulator. Een nieuwe steriele verlengkabel wordt aangesloten en verbonden met de definitieve inwendige pulsegenerator (IPG).
De IPG wordt onderhuids geplaatst. In de meeste gevallen wordt de IPG hoog in de bil geplaatst.


Vraag & Antwoord

Heb ik pijn na de operatie?

Ja, u zult gedurende een aantal dagen last hebben van de operatiewonden. Deze pijn voelt aan als een blauwe plek, maar geneest snel. Ook kan de plek waar de IPG is geïmplanteerd gedurende 2-6 weken na de operatie pijnlijk zijn.

 
Wat zijn de complicaties na de operatie?

De kans op complicaties is gering. U wordt voorafgaand aan de operatie goed op de hoogte gebracht waarop u na de operatie moet letten en wat u wel en niet kunt doen.

 
Wat kan en mag ik wel en niet met een neurostimulator?

Over het algemeen kunt u na de ingreep een normaal, actief leven hervatten. Natuurlijk moet u de instructies van de arts blijven opvolgen voor een goed en duidelijk vervolg. U krijgt een duidelijk instructieboekje mee waarin precies vermeld staat aan welke leefregels u zich moet houden en bijvoorbeeld welke apparatuur u moet mijden om de neurostimulator niet te beschadigen.

 

Onderdelen

Implanteerbare Puls Generator (IPG)

Bij een volledig geïmplanteerd systeem is de IPG het apparaat dat de elektrische pulsen naar het ruggenmerg stuurt voor het beheersen van uw pijn. De IPG bevat een speciale batterij en elektronica voor het voortbrengen van deze pulsen. Bespreek voor de operatie de plaatsing van de IPG met uw arts. Samen kunt u de beste plek bepalen voor de IPG.

 
Electrode

De elektrode bestaat uit een kleine kabel met elektrodeplaatjes die de elektrische stimulatie naar het ruggenmerg sturen. Er zijn verschillende soorten.

 
Verlengkabel

De verlengkabel is een kabel die onder de huid wordt geplaatst en de elektrode met de IPG verbindt.

 
Programmeerapparaat

De arts zal met behulp van het programmeerapparaat uw ruggenmergstimulatie systeem zo programmeren dat de juiste instellingen tegen uw pijn worden gekozen. Het programmeerapparaat bestaat uit een handzame computer (afgebeeld), een programmeerkop en een printer. De programmeerkop van het programmeerapparaat wordt boven de IPG geplaatst om de instellingen te programmeren met behulp van radiogolven. Dit gebeurt door de huid heen en is niet pijnlijk.

 
Patiënten Programmeerapparaat

Met het patienten programmeerapparaat kunt uzelf de stimulator (IPG) aan en uit schakelen. Daarnaast kunt u de stimulatie verhogen of verlagen.

 

Hoelang gaat de batterij in de implanteerbare pulsgenerator (IPG) mee?

Dit wisselt van patiënt tot patiënt. De levensduur van de batterij van de geïmplanteerde pulsgenerator (IPG) is afhankelijk van het aantal uren per dag dat het systeem wordt gebruikt en de intensiteit van de stimulatie. Het vervangen van de IPG is een vrij simpele procedure.

 

De Stimulans

2024-jubileum-stimulans

Het laatste nieuws eerst

PVVN op SBS6 over Parkinson

Op 26 en 27 april 2025 zal SBS6 in he... Lees meer

TV opnames epilepsie en pijn

Op vrijdag 10 januari 2025 zijn bij... Lees meer

Week van de pijn 2024

Week van de Pijn 2024 Pijnfonds Nede... Lees meer

Inloop Rijnstate Elst

Op dinsdag 26 november 2024 staat de ... Lees meer

Naar nieuwsoverzicht

Sociale media

 
 om naar 'Mijn omgeving' te gaan

Secretariaat

E-mail: taairaterces.[antispam].@pvvn.nl

Telefoon: 088 7 306 801

Vandaag

31 maart 2025
10:58

Lettergrootte

       

Lotgenoten contact

Telefoon: 088 7 306 800

Vul je zoekopdracht in