Saluda - Evoke

 

Saluda Medical - Over Saluda Medical en de Evoke

Saluda Medical is een internationaal bedrijf voor medische hulpmiddelen. Het richt zich op patiëntresultaten, wetenschap en technologie binnen de neuromodulatie.
We zijn het eerste en enige bedrijf dat de activiteit van uw ruggenmerg kan meten tijdens het stimuleren. Met behulp van deze metingen kunnen wij patiënt-specifieke therapie aanbieden.
Een variant van deze techniek, genaamd ‘closed-loop’ stimulatie, wordt al meer dan 50 jaar lang toegepast in de pacemaker-industrie. Ongeveer 50 jaar geleden konden we voor het eerst de activatie van de hartspier meten en inmiddels kunnen we ons geen pacemaker meer voorstellen zonder deze functie. We verwachten daarom dat deze technologie ook binnen de neuromodulatie-industrie de nieuwe norm zal worden.

Voor wie is het systeem bedoelt?

In 2019 is er een studie gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet Neurology’ (3) waarin werd aangetoond dat het Evoke ruggenmergstimulatie-systeem, dat closed-loop stimulatie aanbiedt, langdurig en significante pijnverlichting teweegbracht in patiënten met verschillende bekende chronische pijn-aandoeningen (2,3). Uw arts kan u vertellen of ook u geschikt bent voor het Evoke ruggenmergstimulatie-systeem.

Hoe werkt het Evoke ruggenmergstimulatie-systeem?

De Evoke neurostimulator meet hoeveel zenuwvezels er geactiveerd worden door de stimulatie. Dit verschilt per patiënt en tevens per lichaamshouding. Het unieke van de Evoke neurostimulator is dat deze continu de hoeveelheid stimulatie aanpast aan de behoefte van uw lichaam, miljoenen keren per dag. Deze aanpassingen vinden plaats op basis van automatische metingen van de activatie van uw ruggenmerg.
U kunt de werking vergelijken met de cruise control functie in uw auto. Als u deze instelt om consistent 100km per uur te rijden past de motor zich continu aan om die snelheid van 100km per uur te behouden, ook wanneer u een heuvel oprijdt of een helling afgaat. De Evoke neurostimulator doet in feite precies hetzelfde. U bepaalt hoe sterk u de stimulatie wilt voelen (100km/uur) en vervolgens zorgt de Evoke neurostimulator ervoor dat de hoeveelheid stroom (motorvermogen auto) vliegensvlug en continu aangepast wordt, zodat u continu de optimale hoeveelheid stimulatie ontvangt (100km/uur).
Deze consistente manier van stimuleren zorgt voor lange termijn pijnvermindering (4) met aanzienlijke functionele verbeteringen. Ook zult u nauwelijks uw afstandsbediening nodig hebben omdat de Evoke neurostimulator automatisch de aanpassingen voor u maakt.

Wat is het voordeel op lange termijn?

Evoke Closed-Loop ruggenmergstimulatie biedt superieure pijnverlichting op lange termijn (4) in vergelijking met conventionele Open-Loop stimulatie (3) en zorgt tevens voor functionele verbeteringen, verbeterde slaapkwaliteit, verbeterde kwaliteit van leven en verminderd gebruik van opioïden.

 

 
saluda-minder-gebruik-van-opioiden

Minder gebruik van opioïden

Bij meer dan 50% van de Evoke-patiënten werd het gebruik van opioïden verminderd of geëlimineerd2,3

saluda-langer-slapen

Langer slapen

Evoke-patiënten sliepen per nacht een uur langer2,3

saluda-het-leven-weer-oppakken

Het leven weer oppakken

Evoke-patiënten zagen duidelijke verbeteringen in het uitvoeren van alledaagse bezigheden2,3

 

 
saluda-evoke-ipg

Kan ik mijn stimulatie zelf aanpassen als ik thuis ben?

Ja, u krijgt uw eigen afstandsbediening zodat u het gewenste niveau ook handmatig kunt aanpassen.

Klik hier voor meer informatie.

Is het gemakkelijk om de stimulator op te laden?

Ja, de Evoke-stimulator wordt geladen met de Evoke Charger Kit bestaande uit een draagbare controller en laadspoel. De spoel wordt over de stimulator geplaatst (bovenop uw kleding) en in die positie gehouden tot de batterij volledig opgeladen is. Het opladen van uw Evoke neurostimulator is makkelijk te combineren met de dagelijkse bezigheden, zo kunt u bijvoorbeeld opladen tijdens het kijken naar uw favoriete televisieprogramma.

Klik hier voor meer informatie.

Kan ik een MRI-scan ondergaan wanneer ik de Evoke neurostimulator geïmplanteerd heb?

Ja, u kunt een MRI-scan ondergaan, maar er zijn specifieke aanbevelingen die in acht moeten worden genomen voor het maken van MRI-scans als er eenmaal een SCS-systeem
is geïmplanteerd. Als u een MRI-scan moet ondergaan is het uiterst belangrijk dat u de arts, en het personeel dat uw MRI uitvoert, op de hoogte brengt dat u een Evoke neurostimulator geïmplanteerd hebt. Breng ook de arts en/of verpleegkundige die uw pijn behandelen op de hoogte. Uw arts moet de medische handleiding ‘MRI-richtlijnen’ raadplegen om te bepalen of een MRI-scan gemaakt kan worden.

Blijf ik toegang houden tot de nieuwste ontwikkelingen in de toekomst?

Zelfs nadat de Evoke neurostimulator in uw lichaam geïmplanteerd is, kan het systeem ge-upgrade worden zonder dat daar een operatie voor nodig is. Op deze manier heeft u altijd toegang tot de nieuwste technologie.

Hoelang gaat een Evoke neurostimulator mee?

De levensduur van de batterij is minimaal 10 jaar.

Mag ik autorijden met het Evoke ruggenmergstimulatie-systeem?

Nadat er voldoende tijd verstreken is (6-8 weken na de implantatie) en bij een stabiele instelling van het neuromodulatie systeem mag u met de Evoke neurostimulator systeem gewoon weer autorijden zoals u gewend bent.

Wat voel ik bij het Evoke ruggenmergstimulatie-systeem?

Met closed-loop ruggenmergstimulatie ervaart u tintelingen, genaamd paresthesieën, in het pijnlijke gebied. Omdat de closed-loop technologie ervoor zorgt dat de stimulatie, en dus de tintelingen, voortdurend constant worden gehouden, worden deze tintelingen door de patiënten als aangenaam ervaren. U kunt dit vergelijken met het dragen van een bril: de eerste dag zult u het leunen van de bril op uw neus bewust ervaren, echter, na verloop van tijd zult u zich vrijwel niet meer bewust zijn van de aanwezigheid van de bril omdat dit gevoel continu en onveranderlijk aanwezig is.

Wie zijn wij?

Het bedrijf is in 2013 opgericht door Dr. John Parker (oprichter en Chief Science Officer). Dr. Parker heeft meer dan 20 jaar ervaring in de medische hulpmiddelen-industrie. Hij is adjunct Professor in Biomedische Ingenieurswetenschappen en docent aan het Royal Institute of Technology in Zweden.
Na 10 jaar technologische ontwikkelingen is sinds 2019 de Evoke neurostimulator voor artsen en patiënten commercieel verkrijgbaar in Europa. Het systeem werd echter al wereldwijd sinds 2015 (1) in onderzoeksverband in patiënten geïmplanteerd.

Bron verwijzingen in de tekst

1. Russo M, Cousins MJ, Brooker C, Taylor N, Boesel T, Sullivan R, Poree L, ShariatiNH, Hanson E, Parker J. Effective Relief of Pain and Associated Symptoms with Closed-Loop Spinal Cord Stimulation System: Preliminary Results of the Avalon Study. Neuromodulation: Technology at the Interface. 2018 Jan;21(1):38-47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28922517/
2. Russo M, Brooker C, Sullivan R, et al. Avalon study: long-term impact of ECAP-controlled closed-loop SCS on pain, patient wellbeing and clinical practice. Presented at: North American Neuromodulation Society (NANS) 2020 Annual Meeting; Las Vegas, NV.
3. Mekhail N, Levy RM, Deer TR, et al. Long-term safety and efficacy of closed-loop spinal cord stimulation to treat chronic back and leg pain (Evoke): a double-blind, randomised, controlled trial. Lancet Neurol. 2020;19(2):123-134.
4. Brooker C, Russo M, Cousins M J., et al. ECAP-Controlled Closed-Loop Spinal Cord Stimulation Efficacy and Opioid Reduction over 24-Months: Final Results of the Prospective, Multicenter, Open-Label Avalon Study. Pain Practice. 2021.

 

De Stimulans

2024-jubileum-stimulans

Het laatste nieuws eerst

Patiëntenervaringen

Beste leden. Gisteren hebben we u ee... Lees meer

Patiëntenervaringen

Beste leden. Voor een nieuw project ... Lees meer

Samen sterk

Op 18 december 2022 brengt de PVVN ne... Lees meer

Naar nieuwsoverzicht

Sociale media

 
 om naar 'Mijn omgeving' te gaan

Secretariaat

E-mail: taairaterces.[antispam].@pvvn.nl

Telefoon: 088 7 306 801

Vandaag

12 juli 2024
15:14

Lettergrootte

       

Lotgenoten contact

Telefoon: 088 7 306 800

Vul je zoekopdracht in